Pyszna babka z twarogowym nadzieniem. Polukrowana lub polana białą czekoladą, w zależności co lubimy. Ja swoją ozdobiłam lukrem na bazie białka i cukru. Polecam ten lukier do dekoracji, pięknie zastyga na cieście i apetycznie ciasto z takim lukrem się prezentuje. Zabarwiłam odrobinę zielonym barwnikiem. Można pozostawić biały i posypać cukrową posypką.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 80 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- łyżka kakao
Nadzienie
- 500 g białego sera, zmielonego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- barwnik spożywczy opcjonalnie
Masło utrzeć z cukrem, pod koniec ubijania dodaj po jednym żółtku oraz mleko. Sodę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i mąkę, razem wymieszać, przesiać przez sitko i dodać do ciasta. Razem dokładnie zmiksować, gdyby było zbyt gęste dodać kilka łyżek mleka.
Białka ubić na sztywno i wlać do masy, wymieszać ręcznie. Konsystencja ciasta powinna przypominać miękkie masło, gdyby było zbyt gęste dodać kilka łyżek mleka.
Żółtka utrzeć z cukrem, w osobnym naczyniu białka. Do utartych żółtek dodać ser, zmiksować. Na koniec wlać białka i wymieszać łyżką.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć 1/3 masy, następnie ser i przykryć resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 60 minut. Wyjąć wystudzić.
Białko ubić na sztywno, powoli dosypywać cukier i dalej ubijać.Na koniec wlać sok z cytryny i barwnik( jeżeli chcemy mieć kolorowy lukier, można zostawić biały) i ubijać, aż masa będzie gładka i lśniąca. Polać babkę na wierzchu, można ozdobić posypką.
Smacznego:)