Jeśli jesteś fanem batonika Snickers, to koniecznie musisz spróbować tego przepisu na ciasto a la Snickers z kaszy jaglanej! To zdrowa i pyszna alternatywa dla tradycyjnego ciasta, która zaskoczy twoje kubki smakowe. Przed nami ostatnie dni roku może to być bardzo ciekawa propozycja na ostatnie przyjęcie tego roku. Ciasto a la Snickers z kaszy jaglanej zadowoli nawet największych łasuchów. Spróbuj tego przepisu i delektuj się każdym kęsem!
Składniki
- Masa:
- 200 g kaszy jaglanej
- 750 ml mleka
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 4-5 łyżek cukru
Spód:
- 100 g płatków jaglanych
- 140 g masła orzechowego
- 40 g namoczonych daktyli
- Karmel
- 90 g masła orzechowego
- 110 g namoczonych daktyli
- 7 łyżek wody z moczenia daktyli
Dodatkowo
- Orzeszki ziemne
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 2 h. Kaszę ugotować w mleku z dodatkiem wiórków i cukru( rozgotować kaszę, lekko wystudzić. Zmiksować na gładką masę całkowicie wystudzić. Składniki na spód zmiksować, gdy masa jest zbyt sucha dodać 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli. Wylepić dno tortownicy 20 cm wstawić do zamrażarki. Składniki na karmel miksujemy na gładką masę. Na spód wykładamy masę z kaszy. Na wierzch karmel. Posypujemy orzeszkami ziemnymi. Wstawiamy do lodówki na noc.
Smacznego:)