Przed nami ostatnie dni roku. Moja propozycja na pożegnanie Starego Roku ciasto jaglane smakiem przypominające snickersa, zachęcam 🙂
Składniki
- Masa:
- 200 g kaszy jaglanej
- 750 ml mleka
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 4-5 łyżek cukru
- Spód:
- 100 g płatków jaglanych
- 140 g masła orzechowego
- 40 g namoczonych daktyli
Karmel
- 90 g masła orzechowego
- 110 g namoczonych daktyli
- 7 łyżek wody z moczenia daktyli
Dodatkowo
Orzeszki ziemne
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 2 h
Kaszę ugotować w mleku z dodatkiem wiórków i cukru( rozgotować kaszę), lekko wystudzić. Zmiksować na gładką masę całkowicie wystudzić.
Składniki na spód zmiksować, gdy masa jest zbyt sucha dodać 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli. Wylepić dno tortownicy 20 cm wstawić do zamrażarki.
Składniki na karmel miksujemy na gładką masę. Na spód wykładamy masę z kaszy.Na wierzch karmel. Posypujemy orzeszkami ziemnymi. Wstawiamy do lodówki na noc.
Smacznego:)