20.08.2018
Macie problem z nieświeżą bułką lub chlebem można temu zaradzić. Dobry ,prosty sposób na odświeżenie pieczywa lub na podanie świeżego pieczywa inaczej np do potraw z grilaSkładniki
- 1 długa bagietka, angielka lub długi chleb
- 100 g masła rozpuszczonego
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oregano i bazylii ( można pominąć lub dodać inne ulubione zioła)
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula drobno posiekana
- 20 dkg sera mozarella lub goudy, startego
- folia aluminiowa
- naczynie żaroodporne
Piekarnik nastawić na temp 180 stopni. Bułkę pokroić po skosie nie rozkrawając do końca, tylko nakroić . Można zrobić skośną kratkę. Roztopione masło, olej, połączyć z pozostałymi składnikami dokładnie wymieszać. W nacięcia nakładać sos i dodatkowo polać na wierzchu. Posypać startym serem i owinąć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie z wierzchu odwinąć folię i zapiekać 5 minut. Podawać ciepłe, na zimno też są dobre:)
Smacznego:)