Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami

Pieczywo chrupkie może być doskonałą przekąską między posiłkami, może zastąpić tradycyjne pieczywo, być dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Nie wszystkie pieczywa chrupkie dostępne w marketach są smaczne, zdrowe, pozbawione dodatkowych, niepotrzebnych i często mało przyjaznych dla naszego zdrowia składników. Spotkałam się też z opinią, że smakują jak tekturka.

Chlebek, który dzisiaj prezentuję jest wyjątkowo smaczny, dużo tańszy, zdrowszy i bardzo prosty w przygotowaniu. Po upieczeniu można zapakować w papierowy woreczek i przechowywać. Świetnie smakuje z masełkiem, wędliną, serkami i jako samodzielna przekąska między posiłkami. Polecam i zachęcam do wypieków:)

Składniki

  • 150 g mąka żytnia pełnoziarnista
  • 200 g mąka pszenna
  • 40 ml oleju
  • 150 ml zimnej wody
  • sól  1 łyżeczka
  • 5 sztuk suszonych pomidorów ( w oleju)
  • 80 g ziarna ( słonecznik, dynia itp, do wyboru)

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Ciasto wyjmujemy na stolnicę lub deskę i wyrabiamy, aby było elastyczne. Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy  na dość cienki prostokąt. Wycinamy prostokąty (u mnie około 6 cm / 13 cm) Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut( do zrumienienia). Wyjmujemy, studzimy i gotowe.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *