Pieczywo chrupkie może być doskonałą przekąską między posiłkami, może zastąpić tradycyjne pieczywo, być dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Nie wszystkie pieczywa chrupkie dostępne w marketach są smaczne, zdrowe, pozbawione dodatkowych, niepotrzebnych i często mało przyjaznych dla naszego zdrowia składników. Spotkałam się też z opinią, że smakują jak tekturka.
Chlebek, który dzisiaj prezentuję jest wyjątkowo smaczny, dużo tańszy, zdrowszy i bardzo prosty w przygotowaniu. Po upieczeniu można zapakować w papierowy woreczek i przechowywać. Świetnie smakuje z masełkiem, wędliną, serkami i jako samodzielna przekąska między posiłkami. Polecam i zachęcam do wypieków:)
Składniki
- 150 g mąka żytnia pełnoziarnista
- 200 g mąka pszenna
- 40 ml oleju
- 150 ml zimnej wody
- sól 1 łyżeczka
- 5 sztuk suszonych pomidorów ( w oleju)
- 80 g ziarna ( słonecznik, dynia itp, do wyboru)
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Ciasto wyjmujemy na stolnicę lub deskę i wyrabiamy, aby było elastyczne. Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy na dość cienki prostokąt. Wycinamy prostokąty (u mnie około 6 cm / 13 cm) Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut( do zrumienienia). Wyjmujemy, studzimy i gotowe.
Smacznego:)