18.08.2018
Szybkie serowe pączki,bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Trochę mi zostało sera z pieczenia ciasta i urodził się pomysł na pączki serowe.
Składniki
- 500 g białego sera ( najlepiej biały ser zmielić)
- 4 jajka
- 1/2-3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 szklanki mąki
- łyżka octu lub rumu
- łyżka skórki pomarańczowej
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym i zwykłym. Dodawać stopniowo zmielony ser. Na koniec partiami dosypywać mąkę, sodę, skórkę pomarańczową i na końcu wlać alkohol lub ocet. Dokładnie wyrobić. Jeżeli chodzi o mąkę to dosypywać partiami, jeżeli ser rzadki dajemy więcej, jeżeli gęsty mniej. Z ciasta łyżką moczoną w gorącym oleju lub ręką formujemy kulki, jeżeli łyżką wyjdą o nierównych brzegach, podobne do racuchów,wkładamy na gorący olej ( musi być go tyle aby swobodnie pływały) Ciasto nie może być za gęste bo wyjdą gumowate. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)