Pączki serowe

18.08.2018

Szybkie serowe pączki,bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Trochę mi zostało sera z pieczenia ciasta i urodził się pomysł na pączki serowe.

Składniki

  • 500 g białego sera ( najlepiej biały ser zmielić)
  • 4 jajka
  • 1/2-3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 szklanki mąki
  • łyżka octu lub rumu
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym i zwykłym. Dodawać stopniowo zmielony ser. Na koniec partiami dosypywać mąkę, sodę, skórkę pomarańczową i na końcu wlać alkohol lub ocet. Dokładnie wyrobić. Jeżeli chodzi o mąkę to dosypywać partiami, jeżeli ser rzadki dajemy więcej, jeżeli gęsty mniej. Z ciasta łyżką moczoną w gorącym oleju lub ręką formujemy kulki, jeżeli łyżką wyjdą o nierównych brzegach, podobne do racuchów,wkładamy na gorący olej ( musi być go tyle aby swobodnie pływały) Ciasto nie może być za gęste bo wyjdą gumowate. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *