Pączki domowe

Tłusty czwartek żyje swoimi prawami,nie można dzisiaj nie zjeść pączka.Ale lepiej stanowczo zjeść swojego domowego,wierzcie mi nic tego nie zastąpi.Jeżeli nie dziś to jeszcze mamy kilka dni karnawału, lub w każdy inny dzień można zrobić,do czego zachęcam.

Składniki

  • 600 g mąki krupczatki
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg masła,
  • 5 dkg drożdży,
  • 6 żółtek,
  • cukier waniliowy ze skórką pomarańczy,
  • ok 250-300ml mleka ciepłego,
  • kieliszek rumu,
  • konfitura malinowa,
  • olej do smażenia ok 2l

Mąkę wsypać do miski,  zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru , w kruszyć drożdże, miseczkę nakryć ścierką bądź pokrywką. W tym czasie żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości, masło rozpuścić, wystudzić. Jajka wlać do miski, dodać rum i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wyrobić, najlepiej ręką, aż ciasto odstaje od ręki. Miskę przykryć ścierką i odczekać ok 1h aż podwoi objętość.

Ja w tym miejscu korzystam z miski firmy Tupperware do ciasta drożdżowego, która szczelnie się zamyka i można mieszać całość nie dotykając ciasta

. Miskę szczelnie zamkniętą odstawiam , kiedy ciasto wyrośnie pokrywka się otworzy .Wtedy ją zamknąć ponownie i tak conajmniej 3 razy.J eżeli ktoś posiada tę miską to dużo szybciej to pójdzie, po za tym zawsze ciasto wyjdzie:)

Ale bez miski też damy radę.

Kiedy ciasto gotowe, wykładamy łyżką ciasto na stolnicę i robimy kule.

Niech podrosną, w tym czasie grzejemy tłuszcz w głębokiej patelni, bądź szerokim rondlu, wkładamy kawałek surowego ziemniaka , wtedy tłuszcz tak się nie pali. Wkładamy pączki i na nieco mniejszej mocy pieczemy pod przykryciem( ok 6 min jedna strona, zdejmujemy pokrywę i przewracamy na drugą i jeszcze chwilę sprawdzamy patyczkiem, jak wyjmiemy po ukłuciu suchy to wyjmujemy pączki. Wcześniej przygotowuje szprycę z długą końcówką ,taką szprycę do tortów, wkładamy do środka konfiturę i gorące pączki nadziewamy .W ten sposób unikamy wylewania się konfitury podczas wypieku. Wyjmujemy pączki na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym, obcieknie nadmiar tłuszczu.

Na koniec lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem:))

Lukier, polewa:

1 szkl cukru, 1/2 szkl wody, łyżka rumu, skórka z pomarańczy opcjonalnie ,sok z 1/2 cytryny

Cukier zalać wodą , gotować chwilę mieszając, kiedy sprawdzimy widelcem i ciągnie się nitka wtedy zdjąć, jeżeli nie ma długo nitki, to dosypać trochę cukru, zdjąć garnek i studzić mieszając drewnianą łyżką do powstania białej zawiesiny.Wtedy dajemy rum, sok z c

ytryny i skórkę z pomarańczy.W gotowym lukrze maczać pączki, ich wierzchy, i do studzenia.

Smacznego:)))

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *