Croissanty z francuskiego ciasta drożdżowego

Croissanty to jedno z najbardziej rozpoznawalnych francuskich wypieków. Są to delikatne, puszyste rogaliki o charakterystycznym kształcie półksiężyca. Ich przygotowanie może wydawać się trudne, ale z moim przepisem zrobienie ich stanie się dziecinnie proste.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g roztopionego masła min 82% tłuszczu
  • 75 g cukru
  • 17g świeżych drożdży
  • 280 ml ciepłego mleka

Dodatkowo

  • 300g masła mocno schłodzonego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder do posypania( opcjonalnie)

Drożdże wdrobić do mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru wymieszać.  Do miski miksera wsypać mąkę, resztę cukru , szczyptę soli i wymieszać na niskich obrotach. Stale miksując dodawać tłuszcz i mleko z drożdżami. Mieszać, aż będzie odchodzić od ścianek, nie może być zbyt elastyczne. Zawinąć w folię włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia, masło pokroić na paski, ułożyć na kawałku folii spożywczej na kształt kwadratu. Przykryć drugim i uderzać wałkiem do momentu, aż  będzie tak elastyczne jak ciasto w lodówce. Uformować kwadrat u boku 15 cm i włożyć do lodówki. Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować, naciąć po środku krzyż na głębokość ok 3 cm. Rozwałkować aby uzyskać kwadrat o boku 30 cm, środek kwadratu trochę grubszy niż boki. Na środku ułożyć kwadrat masła, rogi ciasta złożyć do środka jak kopertę. Ciasto rozwałkować w górę i w dół aby uzyskać prostokąt o długości 30 cm. Następnie ciasto złożyć na 3 części, uzyskany placek  obrócić w pionie i złożyć na 2 części. Zawinąć w folię włożyć na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu jeszcze 2 razy powtórzyć wałkowanie, składanie i chłodzenie.

Ostatecznie rozwałkować ciasto i pokroić na trójkąty podstawa 10 cm, wysokość 20 cm grubości 0,5 mm. Na środku podstawy zrobić nacięcie na głębokość 1 cm. Lekko rozciągnąć , przytrzymując podstawę,  rolować w górę, formując rogale, prawidłowo rogalik ma mieć 7 segmentów. Układać na blaszce i odczekać około 30 minut, niech podrosną. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, piec około 20 minut w temp 180 stopni. Wystudzić posypać cukrem pudrem.

Gotowe croissanty są idealne na śniadanie lub podwieczorek. Ich chrupiąca skorupka i delikatne wnętrze sprawiają, że są nieodparte dla miłośników słodkości.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *