04.07.2018
Chrupiące bułeczki w sam raz na śniadanie:)
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 3 łyżki maku + 1 łyżka do posypania
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 żółtko do posmarowania bułeczek
Do miski wsypać mąkę, sól, suszone drożdże i 3 łyżki maku. Wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeżeli mamy końcówkę do miksera, do wyrabiania takich ciast, można mikserem. Można ciasto przygotować na noc a rano upiec. Jeżeli tego samego dnia pieczemy odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin ( im dłużej tym lepiej)
Po tym czasie formować wałek około 2 cm grubości i 15 cm długości i zawiązać na supeł , końce pod spód. Lub okrągłe bułeczki. Niech podrosną około 30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec do zrumienienia w 190 stopni.
Smacznego:)