Bułki z makiem

04.07.2018

Chrupiące bułeczki w sam raz na śniadanie:)

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 łyżki maku + 1 łyżka do posypania
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 żółtko do posmarowania bułeczek

Do miski wsypać mąkę, sól, suszone drożdże i 3 łyżki maku. Wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeżeli mamy końcówkę do miksera, do wyrabiania takich ciast, można mikserem. Można ciasto przygotować na noc a rano upiec. Jeżeli tego samego dnia pieczemy odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin ( im dłużej tym lepiej)

Po tym czasie formować wałek około 2 cm grubości i 15 cm długości i zawiązać na supeł , końce pod spód. Lub okrągłe bułeczki. Niech podrosną około 30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec do zrumienienia w 190 stopni.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.