Od 2 tygodni mam piec chlebowy, który został wykonany we własnym zakresie. Nie znaliśmy się na budowie pieca chlebowego ale przy pomocy internetu, wiedzy starszych osób z rodziny, udało się i działa:)) Dziś zaprezentuję bułeczki drożdżowe z pieca. Można upiec w piekarniku bo nie każdy posiada piec. Ale ten zapach bułeczek z pieca przypomina mi moje dzieciństwo. Ciasta pieczone przez babcię w piecu chlebowym, były fantastyczne. Zapraszam do przepisu.
Składniki
- 40 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 200 ml ciepłego mleka
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1/3 kostki masła
- 1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z łyżką mąki i cukru. Niech podrosną. Masło rozpuścić, jajka utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn, jajka, masło, posolić. Całość wyrobić na jednolitą masę.Przykryć odstawić na 1 h niech wyrośnie. Z ciasta formować bułeczki, układać na blaszce. Piec w piecu chlebowym(rozgrzanym wcześniej około 2h) w 180-170 stopni około 20-30 minut( do zrumienienia). W piekarniku w 180 stopni 20 minut.
Smacznego:)