Bułki pszenne

 

Bułeczki pszenne proste i szybkie w przygotowaniu, bez wychodzenia z domu. Świeże pieczywo na śniadanie z konfiturą ,twarożkiem lub ulubioną wędliną, któż z nas tego nie lubi:) W trudnym dla nas czasie, na wagę złota wszystko to, co można zrobić we własnym zakresie, bez zbędnego wychodzenia, do czego szczerze zachęcam.

Oczywiście w składniki musimy się zaopatrzyć. Bułeczki pyszne, zachęcam do skorzystania z przepisu:)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 7g suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki  ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 5 łyżek oleju

Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże wlewamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy drożdże urosną, dodajemy ciepłe mleko, sól, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i ponownie dokładnie wyrabiamy.

Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować  na okrągły placek , o grubości około 1,5-2 cm i niedużą szklanką wykrawać krążki.Formować okrągłe lub podłużne bułki.  Posypać makiem, sezamem, nasionami lub zostawić gładkie. Niech chwilę odpoczną, podrosną.

Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni. Na dół piekarnika stawiamy blaszkę z gorącą wodą. Układamy na blaszce z piekarnika bułeczki i pieczemy około 20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *