Ziemniaczane paczuszki

Ziemniaczane paczuszki, to doskonały przepis na świąteczno- noworoczną przystawkę. Bardzo efektownie prezentuje się na stole, wyjątkowo apetyczne i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam, jeżeli szukacie przepisu na efektowne i smaczne danie:)

Składniki

  • 8-10 obranych, obgotowanych  ziemniaków( ok 10 minut w osolonej wodzie)
  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • sól, pieprz

Cebulę, czosnek, czerwoną paprykę posiekać, podsmażyć na łyżce oliwy, dodać do mielonego mięsa. Wbić jajko, dodać sól, pieprz do smaku i dokładnie wyrobić.

Ziemniaki przeciąć wzdłuż i delikatnie wydrążyć środek. W puste miejsce włożyć po łyżce farszu lub trochę więcej, jak się zmieści i przykryć drugą połówką. Przewiązać sznurkiem kuchennym tworząc paczuszkę.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ziemniaki ułożyć w formie do zapiekania. Oliwę wymieszać z przyprawą do ziemniaków i posmarować wierzchy paczuszek. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 30- 40 minut ( do lekkiego zrumienienia)

Gotowe ziemniaczki podawać z sosem czosnkowymSos czosnkowy

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *