Ziemniaczane paczuszki, to doskonały przepis na świąteczno- noworoczną przystawkę. Bardzo efektownie prezentuje się na stole, wyjątkowo apetyczne i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam, jeżeli szukacie przepisu na efektowne i smaczne danie:)
Składniki
- 8-10 obranych, obgotowanych ziemniaków( ok 10 minut w osolonej wodzie)
- 400 g mielonego mięsa
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
- sól, pieprz
Cebulę, czosnek, czerwoną paprykę posiekać, podsmażyć na łyżce oliwy, dodać do mielonego mięsa. Wbić jajko, dodać sól, pieprz do smaku i dokładnie wyrobić.
Ziemniaki przeciąć wzdłuż i delikatnie wydrążyć środek. W puste miejsce włożyć po łyżce farszu lub trochę więcej, jak się zmieści i przykryć drugą połówką. Przewiązać sznurkiem kuchennym tworząc paczuszkę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ziemniaki ułożyć w formie do zapiekania. Oliwę wymieszać z przyprawą do ziemniaków i posmarować wierzchy paczuszek. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 30- 40 minut ( do lekkiego zrumienienia)
Gotowe ziemniaczki podawać z sosem czosnkowymSos czosnkowy