Sernik śmietanowo-cytrynowy z kruszonką, to doskonała propozycja na świąteczny stół. Bardzo delikatny z lekką nutą cytrynową. Chrupiąca kruszonka z odrobiną skórki cytrynowej , dopełnia całości. Można się delektować, smakować i koniecznie prosić o dokładkę. Szczerze polecam i zapraszam do przepisu.
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej, przesianej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa serowa
- 500 g mielonego twarogu
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 budyń śmietankowy
- skórka otarta z dwóch cytryn
- olejek cytrynowy
Z podanych składników przygotować ciasto, 1/4 odłożyć do zamrażarki a resztę zawinięte w folię, na min 1h do lodówki. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i ułożyć w kwadratowej formie 24/24. Podpiec 10 minut w 180 stopni.
Jajka utrzeć z cukrem na puch, ucierając dalej powoli dodawać po łyżce sera, skórkę z cytryny, budyń i kilka kropel olejku cytrynowego ( polecam z firmy Just, 100% naturalne, https://crm.justpolska.pl/shop.html).
Śmietanę ubić na sztywno, dodawać powoli do masy serowej i delikatnie mieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Można go nie zamrażać, tylko porwać na małe kawałki i posypać wierzch. Wstawić na 50-60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu wierzch udekorować cukrem pudrem i skórką cytrynową. Dobrze schłodzić , kroić na kwadratowe kostki.
Smacznego:)