Sernik śmietanowo-cytrynowy z kruszonką

Sernik śmietanowo-cytrynowy z kruszonką, to doskonała propozycja na świąteczny stół. Bardzo delikatny z lekką nutą cytrynową. Chrupiąca kruszonka z odrobiną skórki cytrynowej , dopełnia całości. Można się delektować, smakować i koniecznie prosić o dokładkę. Szczerze polecam i zapraszam do przepisu.

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej, przesianej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa

  • 500 g mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 budyń śmietankowy
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • olejek cytrynowy

Z podanych składników przygotować ciasto,  1/4 odłożyć do zamrażarki a resztę zawinięte w folię, na min 1h do lodówki. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i ułożyć w kwadratowej formie 24/24. Podpiec 10 minut w 180 stopni.

Jajka utrzeć z cukrem na puch, ucierając dalej powoli dodawać po łyżce sera, skórkę z cytryny, budyń i kilka kropel olejku cytrynowego ( polecam z firmy Just, 100% naturalne, https://crm.justpolska.pl/shop.html).

Śmietanę ubić na sztywno, dodawać powoli do masy serowej i delikatnie mieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Można go nie zamrażać, tylko porwać na małe kawałki i posypać wierzch. Wstawić na 50-60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu wierzch udekorować cukrem pudrem i skórką cytrynową. Dobrze schłodzić , kroić na kwadratowe kostki.

Smacznego:)


Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *