Polędwiczki wieprzowe z sosem z zielonego pieprzu to pyszne i eleganckie danie, które z pewnością Cię zachwyci. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego i aromatycznego sosu z zielonego pieprzu sprawi, że każdy kęs będzie wyjątkowy.
Składniki:
- 4 plastry polędwicy po 150 g każdy
- 4 łyżki ziaren zielonego pieprzu
- 40 g masła
- 4 łyżki brandy
- 100 ml śmietanki 30%
- sól
Polędwiczki związać sznurkiem, żeby nie straciły kształtu podczas gotowania. W moździerzu ubić połowę zielonego pieprzu, natrzeć każdy kawałek mięsa.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mięso i podsmażyć na dużym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Doprawić solą, odłożyć na talerz niech odpocznie i puści soki.
Na tę samą patelnię po smażeniu wlać brandy, odparować alkohol i dodać śmietankę, pozostały pieprz i sok z mięsa. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Przełożyć mięso ponownie na patelnię z sosem. Podsmażać przez 2 minuty, do połączenia się smaków.
Serwuj polędwiczki wieprzowe z sosem z zielonego pieprzu na talerzach, dekorując je świeżymi ziołami. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami lub sałatką.
Smacznego:)