Muffinki bananowo-czekoladowe

Święta zbliżają się dużymi krokami. Nadmiar obowiązków spowodował krótką przerwę na blogu, postaram się to nadrobić:) Muffinki bananowo-czekoladowe to wypiek mojej starszej córki Zuzi. Zrobione od początku do końca samodzielnie, po za zdjęciem. No cóż rośnie mi konkurencja:)

Muffinki są pyszne z dużymi kawałkami czekolady o smaku bananów. Zniknęły bardzo szybko i krótko przed świętami pojawią się znów:) Polecam i zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 225 ml oleju
  • 2 jajka
  • 250 g przesianej mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady, rozdrobnionej

Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Banany rozgnieść widelcem na gładką masę.  Jajka ubić z cukrem, pod koniec ubijania powoli wlewać olej. Następnie dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać masę bananową i kawałki czekolady. Wymieszać łyżką. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej, do 3/4 wysokości nałożyć ciasta. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Gotowe można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *