Karczek w zupie cebulowej

Jednym z  dań, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole moim zdaniem jest, karczek w zupie cebulowej z pieczarkami. Ta aromatyczna i sycąca potrawa zachwyci nie tylko miłośników mięsa, ale również wszystkich gości.

Składniki:

  • 1 kg karczku
  • 2 op. zupy cebulowej w proszku
  • 70 dkg pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 op. zupy z borowików w proszku
  • 500 ml śmietany 18%
  • 1/2 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • sól,  pieprz

Mięso kroimy na kotlety o grubości 1 cm lekko rozbijamy, posypujemy pieprzem i solą. Dno naczynia smarujemy olejem, układamy połowę pieczarek,  mięso i ponownie pieczarki.

Śmietanę i zupy wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy na wierzch naszego dania. Wierzch okładamy plasterkami ziemniaków.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1h.

Gotowe danie podajemy z dodatkiem ulubionych surówek, sałatek lub z chrupkim pieczywem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *