Jednym z dań, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole moim zdaniem jest, karczek w zupie cebulowej z pieczarkami. Ta aromatyczna i sycąca potrawa zachwyci nie tylko miłośników mięsa, ale również wszystkich gości.
Składniki:
- 1 kg karczku
- 2 op. zupy cebulowej w proszku
- 70 dkg pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 op. zupy z borowików w proszku
- 500 ml śmietany 18%
- 1/2 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
- sól, pieprz
Mięso kroimy na kotlety o grubości 1 cm lekko rozbijamy, posypujemy pieprzem i solą. Dno naczynia smarujemy olejem, układamy połowę pieczarek, mięso i ponownie pieczarki.
Śmietanę i zupy wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy na wierzch naszego dania. Wierzch okładamy plasterkami ziemniaków.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1h.
Gotowe danie podajemy z dodatkiem ulubionych surówek, sałatek lub z chrupkim pieczywem.
Smacznego:)