Zupa z pieczonymi pieczarkami

06.07.2018

Lekka zupa z pieczonymi pieczarkami i makaronem razowym. Zupa pieczarkowa inaczej, tak można w skrócie opisać. Pieczone pieczarki dają zupełnie inny smak i aromat.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • makaron razowy świderki
  • skrzydło z indyka
  • pietruszka zielona
  • pieprz,sól,oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • włoszczyzna( 1 pietruszka,marchew,kawałek selera i pora)
  • jogurt naturalny mały

Pieczarki pokroić w plasterki. polać oliwą, posypać solą, pieprzem ,oregano według uznania, do smaku. Zupa będzie na koniec doprawiana, więc jeżeli pieczarki mniej doprawimy, też będzie dobrze. Wyłożyć na blaszkę i zapiekać około 15-20 minut w 170 stopni w piekarniku. Mięso zalać 2l wody, gotować około 30 minut. Dołożyć włoszczyznę startą na tarce jarzynowej i dalej gotować około 15 minut pod przykryciem. Dołożyć upieczone pieczarki i jeszcze pogotować do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem według uznania Makaron ugotować według przepisu. Zupę podawać z makaronem i zieloną pietruszką. Na środku dać kleks z jogurtu. Jeżeli chcecie można całą zabielić jogurtem,mlekiem bądź śmietaną.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *