Zupa z kasztanów jadalnych

 

 

 

 

 

14.02.2018

Witam wszystkich ciepło słodko ))

Zgodnie z zapowiedzią Zupa z kasztanów jadalnych na słodko.

Trochę kasztanowej wiedzy może się przydać.

Kasztan jadalny – właściwości i wartości odżywcze

Zazwyczaj kasztan jadalny występuje jako duże drzewo o kulistej koronie i dość ciekawym pokroju. Z wiekiem pień drzewa staje się bruzdowany, często spiralnie.Bardzo cenione są wartości odżywcze kasztana jadalnego. Jego owoce w smaku przypominają orzechy i są dość lekkostrawne, aczkolwiek należy pamiętać, że również bardzo kaloryczne – zawierają aż ok. 180 kcal na 100 g! Te 100g kasztanów jadalnych zawiera jednak tyle samo witaminy C, co 100g cytryny. Są też bogatym źródłem witamin: B1, B2, E, kwasu jabłkowego, lecytyny, magnezu, żelaza i potasu.Pomimo dużej kaloryczności warto sobie czasem przyrządzić ze względu na duże wartości odżywcze.Zupa jest bardzo syta długo po jej zjedzeniu nie czujemy łaknienia,dzieci lubią bo jest słodka.

Można podawać z sucharkami jak na moim foto.Można sucharki zrobić też samodzielnie będą zdrowsze. Przepis na sucharki wkrótce podam proszę śledzić Bloga.

Ciekawostką w tym przepisie jest to,że pochodzi on z książki z 1929r.Bardzo lubię z takich korzystać są niepowtarzalne, czasami trochę je modyfikuję a teraz zapraszam na przepis

Składniki:

  • 1/2 kg jadalnych kasztanów(Kaufland,Auchan itp można kupić)
  • 1 l mleka
  • 1/2 l wody
  • 2 żółtka
  • cukier
  • kwiat muszkatelowy ( zdrowa żywność szukać)
  • figi suszone,ryż ciemny

Kasztany obrać ze skórki cienkim nożykiem, jest to trochę żmudne zajęcie, nie zrażać się warto pocierpieć dla efektu końcowego. Sparzyć wrzącą wodą na sicie i ugotować na miękko w 1/2 l mleka, nie w wodzie!( trochę to potrwa ok 1,5h-2h Przynajmniej moje były takie twarde i tak długo trzeba było gotować( na wolnym ogniu pod przykryciem) Zmiksować na miazgę po ugotowaniu dolać wodę i resztę mleka,dodać cukier wedle uznania(jeszcze odrobinę cukru będzie w żółtkach bierzmy to pod uwagę podczas słodzenia) i kwiat muszkatelowy, zagotować. Żółtka rozbić, widelcem,trzepaczką z odrobiną cukru i wody i tuż przed podaniem wlać do zupy.Jako dodatek ryż,drobno pokrojone figi lub rodzynki mogą być i sucharek, pycha:)))

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *