Zupa szczawiowa

07.03.2018

Co prawda szczaw świeży jest jeszcze trudno dostępny, można się zaopatrzyć w szczaw ze słoika. Wybieram taki bez żadnych dodatków i polepszaczy i jest ok .

Składniki

  • 2 słoiczki szczawiu
  • 500 g mięsa ( drobiowe,indycze, wieprzowe)
  • pęczek włoszczyzny ( marchew,1/2 średniego selera,pietruszka, kawałek pora, cebula)
  • kilka ziemniaków
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka” 18 ziół Ojca Mateusza”
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól , pieprz według uznania

Mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Moja zupa była na skrzydełkach z kurczaka i mięsie z udźca indyka. Zalewamy 3 l wody, wkładamy przyprawy i gotujemy bulion mięsny, ok 30 min, pod przykryciem na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy szczaw, włoszczyznę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości mięsa i ziemniaków, ok 30 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podaję bez zabielania, podaję jogurt i każdy według uznania  nakłada sobie mały kleks do zupy. Smakuje również świetnie sama bez zabielania. Dodatkowo gotuję 2 jajka na twardo i podaję do zupy.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *