Zupa pomidorowa

09.03.2018

Dzisiaj zaproponuję zdrową i smaczną zupę pomidorową z makaronem ryżowym. Makaron świetnie zastępuje tradycyjny. Głównym składnikiem zupy są świeże pomidory dzięki czemu przewyższa smakiem i aromatem zupę z koncentratem pomidorowym. Jako ciekawostka zupa w takim wydaniu jest popularna w całej Ameryce.

Składniki

  • 6 dużych pomidorów, obranych i zmiksowanych( sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry)
  • 500 g mięsa na rosół( drobiowe, indycze ,kacze)
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula poszatkowana
  • 1/4 szklanki selera posiekanego
  • 1 marchew poszatkowana
  • 1 pietruszka poszatkowana
  • 2 łyżki ryżu lub makaron ryżowy
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
  • sól, pieprz do smaku

Mięso pokroić zalać wodą, ok 2l i gotować 30 min. W tym czasie na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki rosołu i włożyć warzywa, oprócz pomidorów. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodać pomidory wszystko wymieszać, pogotować 5 minut i przelać do rosołu. Dodać tymianek,sól, pieprz zagotować do miękkości mięsa na wolnym ogniu. Jeżeli chcemy mieć zupę z ryżem 10 minut przed końcem gotowania wsypać surowy ryż. Gotować około 10 min. Jeżeli z makaronem ryżowym pomijamy ryż i gotujemy makaron ryżowy w osobnym garnku.Przed podaniem posypać pietruszką.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *