Zupa paprykowa

19.03.2018

Zupa nieco rozgrzewająca na ostatnie dni zimy:) Wszyscy mamy nadzieję na szybką wiosnę, która już podobno się zbliża. Zupa również sprawdzi się o okresie letnim kiedy papryki będzie pod dostatkiem. Polecam, smaczna i pożywna zupka 🙂

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1/2 średniego pora
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera średniego
  • 1 cebula
  • pomidory krojone w puszce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka ostra i słodka w proszku do smaku
  • sół, pieprz wedle uznania
  • 2-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Z włoszczyzny ugotować bulion około 3 l. Czosnek, cebulę pokroić zeszklić delikatnie na łyżce masła, dodać do bulionu. Paprykę pokroić w kostkę lub paski podsmażyć na oleju, dodać do tego pomidory z puszki i koncentrat,  razem chwilę  pogotować na patelni. Dodać mielone mięso. Razem pogotować około 10 minut przełożyć do bulionu. Gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec doprawić do smaku, solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką wedle uznania.

Smacznego

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *