Zupa curry

11.05.2018

Witam,Witam po krótkiej przerwie. Dzisiaj pyszna zupa podana z makaronem razowym, można z tej opcji zrezygnować i podawać samą. Aromatyczna zupa o obłędnym smaku,tak to można ująć. Zapraszam do przepisu

Składniki

  • 1/2 cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 marchew
  • 15 plasterków pora
  • 1 łyżka masła
  • 200 g filet z kurczaka,indyka
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • kolendra,słodka ostra papryka w proszku,curry,kurkuma,sól,pieprz, opcja miód
  • makaron razowy lub ryżowy

Czosnek i cebulę kroimy w plasterki, zeszklić na maśle z oliwą. Dodajemy pora i marchew pokrojone w plasterki. Przyprawiamy po 1/2 łyżeczki papryk,curry,kurkumy,kolendry, sól i pieprz, smażymy.Bulion zagotować, dołożyć warzywa. Mięso pokroić w kostkę oprószyć przyprawami, solą i miodem(opcja),obsmażyć. Dodać do bulionu z warzywami. Gotować około 10 minut, wlać mleko kokosowe. Jeszcze  kilka minut pogotować. Podawać z makaronem lub solo:))

Smacznego

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *