Zupa chińska z wołowiną i wodorostami

26.03.2018

Kolejna bardzo ciekawa zupa z serii dietetycznych i wartościowych. Na talerzu jest kolorowo i smacznie. Miała być zupa tylko chińska z wołowiną ale mój mąż przechadzając się obok dorzucił wodorosty:) Muszę przyznać, że efekt jest bardzo dobry. Oczywiście to opcja, jeżeli ktoś takiej formy nie preferuje może zostać opcja bez wodorostów. Zupa jest dość gęsta ale można jeszcze dodatkowo na talerzu dodać makaron ryżowy, będzie wtedy na bogato:)) Zapraszam do przepisu, będzie mega smacznie. Polecam

Składniki

  • 500 g wołowiny
  • liść laurowy 2-3 sztuki
  • ziele angielskie kilka
  • pieprz kolorowy kilka
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • paryka słodka do smaku
  • pieprz,sól do smaku
  • 2 opakowania mieszanki chińskiej mrożonej z grzybami mun i pędami bambusa
  • puszka pomidorów krojonych

Przygotować 3 l wody, dodać pieprz, liście laurowe, ziele, pokrojone w paseczki mięso. Gotować pod przykryciem 40 minut. Dokładamy mrożonki, pomidory i gotujemy 30 minut. Jeżeli mięso twarde po tym czasie, czas gotowania wydłużyć. Na koniec dokładamy curry, sól, pieprz, paprykę do smaku oraz 1-2 łyżki wodorostów. Można podawać z makaronem ryżowym wedle uznania.

Smacznego:)

ZapiszZapisz

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *