Pomidorowa z soczewicą

25.04.2018

Znana wszystkim pomidorówka, nie co urozmaicona, bardzo pożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję , lubimy widzieć co zjadamy:)

Składniki

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 świeże pomidory
  • marchew
  • pietruszka,kawałek selera,por
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka soczewicy
  • sos sojowy
  • liść laurowy,ziele angielskie
  • sól,pieprz
  • natka pietruszki
  • makaron ryżowy opcjonalnie
  • skrzydełko z indyka

Mięso zalać około 2 l wody, dodać przyprawy pogotować na wolnym ogniu około 30 minut. Warzywa pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kostkę. Poddusić, dodać pomidory z puszki razem chwilę zagotować. Wlać całość do zupy(na tym etapie zupę możemy zmiksować), dołożyć soczewicę. Zupę gotować aż soczewica zmięknie. Makaron przygotować według opisu na opakowaniu.podawać z zupą, można z tej opcji zrezygnować, według uznania. Zupę można doprawić śmietaną jeżeli ktoś lubi oraz natką pietruszki. Moja zupa jest w wersji dietetycznej bez zabielania.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *