Zupa krem marchewkowy z pomarańczami

18.09.2018

Wyśmienita, lekka zupa krem o wyjątkowym smaku i aromacie. Wzbogacona groszkiem ptysiowym i serem feta.

Składniki

  • 1 kg marchwi
  • 5 pomarańczy
  • cebula
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 piersi z kurczaka
  • por,seler,pietruszka
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól,pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kilka łyżek masła
  • groszek ptysiowy
  • ser feta pokrojony w kostkę

Piersi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać 1 marchew, pietruszkę ,pokrojone na mniejsze kawałki i kawałek pora. Zalać 2 l wody i gotować około 30 minut.W tym czasie cebulę posiekać,marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i marchew poddusić na maśle, około 10 minut.Dodać starty imbir i wymieszać z marchewką. Dodać do wywaru z mięsem gotować  15 minut. Mięso wyjmujemy, resztę miksujemy.Jedną pomarańczę obrać ze skórki. Wyciąć cząstki miąższu, pokroić na małe kawałki, dodać do zupy. Skórkę pociąć na paseczki zagotować w niewielkiej ilości wody około 1 min. dodać do zupy. Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok i wlać do kremu. Dodać kurkumę, sól,pieprz,gałkę, do smaku. Całość zagotować. Gotowy krem wlać do miseczki posypać groszkiem i kawałkami sera feta.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *