Tajska zupa z kurczaka

05.03.2018

Świetne połączenie różnych smaków. Jeżeli ktoś jeszcze nie przekonał się do   kuchni tajskiej, szczerze polecam zupa jest bardzo dobra. Bardzo mi się również podoba czas przygotowania zupy tajskiej.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • 500 g filet z indyka lub kurczaka
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 4 ząbki czosnku rozdrobnione
  • 1 cebula posiekana
  • 1 czerwona papryka posiekana
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 2 l bulionu z kurczaka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki pasty curry
  • 2 łyżki sosu bezglutenowego sojowego
  •  1/2 łyżeczki  kolendry, świeża lub w torebce

Mięso pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzej 1 łyżkę oleju , wrzuć mięso i podsmaż około 10 minut. Wyjmij mięso do miseczki. Na pozostałym oleju podsmaż czosnek,imbir, cebulę seler około 3 minut. Dodaj bulion około 1 szklanki , mleczko kokosowe, sos sojowy, pastę curry i doprowadź do wrzenia. Wlej do garnka z pozostałym bulionem,dodaj mięso. Gotuj około 5-10 minut, mięso i warzywa muszą być miękkie. Posyp na koniec kolendrą. Można podawać z dipem azjatyckim. Przepis na dip w następnym poście.

Smacznego:))

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *