Mielone w cieście

22.01.2019

Ciekawy sposób na przyrządzenie dania, w roli głównej  mięso mielone. Można podawać na ciepło jako danie obiadowe z ulubionymi dodatkami. Również dobrze smakuje na zimno, z pieczywem.Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 2 cebule
  • 1 jajko+ 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka natki pietruszki posiekanej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • sezam

Do miski włóż mięso. Czosnek, papryczkę chili , cebulę, natkę pietruszki, posiekaj. Fasolę osącz na sicie. Dołóż do mięsa posiekane składniki, oprócz fasoli. Dołóż przyprawy, wymieszaj. Na końcu dołóż fasolę i jeszcze raz wyrób. Rozwiń ciasto, na środku połóż wałek z mięsa mielonego. Po obu stronach natnij długie paski około 2 cm szerokości. Następnie zawijaj paski na mięsie na zakładkę,  po skosie, na przemiennie raz z jednej strony raz z drugiej, aby powstał dekoracyjny motyw. Końce zawiń pod spód. Jajko roztrzep i posmaruj wierzch ciasta. Posyp sezamem. Piecz 45 minut w 170 stopni. Wyjmij chwilę wystudź. Podawać pokrojone w plastry.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *