Drożdżowe łaciate

02.01.2019

Ciekawe drożdżowe ciasto. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych a wygląda bardzo ciekawie. Polecam.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 8-10 łyżek cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka + 2 żółtka+ 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 3 łyżki kakao

Masło rozpuścić,wystudzić. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru,odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Do miski wsypać mąkę,dodać jajka,tłuszcz oraz rozczyn dokładnie wyrobić ciasto.Jeżeli za rzadkie dodać mąki zbyt gęste mleka. Ma być elastyczne jak na pierogi. Podzielić na dwie części jedna nie co większa.

Do mniejszej części ciasta dosypać kakao,dokładnie wyrobić. Obydwie części odłożyć do dwóch misek, przykryć odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h.

Z ciemnej części zrobić  7 kulek, z jasnej 6, z każdej zrobić wałek o długości blaszki podłużnej keksowej ok 27/15,.Biały rulon rozpłaszczyć na prostokąt.Ciemny wałek ułożyć na białym razem zwinąć jak roladę,ułożyć w blaszce. Tak postąpić z każdym kolejnym.Ostatni ciemny rulon rozwałkować,przykryć wierzch,posmarować roztrzepanym jajkiem posypać cukrem. Piec w 180 stopni 45 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *