Wesoły torcik

07.01.2019

Zaczął się u mnie w rodzinie sezon urodzin, w związku z tym częściej niż zwykle zagoszczą na blogu torty i torciki. Dzisiaj jeden z nich, dla jednego z najmłodszych członków rodu:) Mała księżniczka dostała wesoły torcik z rozmaitymi smakołykami na wierzchu. Szczerze polecam, torcik bardzo wesoły. Każdy znajdzie coś dla siebie na wierzchu tortu ,nawet dorośli:)

Składniki

  • 8 jajek sklepowych lub 7 wiejskich
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju
  • 2 szklanki przesianej mąki ( typ450)

krem do obłożenia

  • 2 kostka masła dobrej jakości
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • barwnik różowy w proszku

Krem śmietankowy do przełożenia

  • 750 ml 36% śmietanki
  • 3/4-1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • tortownica 20 cm
  • mocna herbata słodzona z cytryną około 300 ml
  • różne ciasteczka,beziki,galaretki cukrowe,rurki,lizaki itp do dekoracji wierzchu
  • torebka strunowa mała
  • koraliki,perełki cukrowe

Białka ucieramy na sztywno, kiedy stężeją dodajemy na 3-4 razy cukier dalej ucieramy, około 10 minut razem( im dłużej tym lepiej 10 minut jest ok).  Po tym czasie dajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Następnie olej, mieszamy tylko do połączenia składników. Mąkę przesianą z proszkiem dosypujemy powoli, na końcu, mieszając ręcznie ( też na 3-4 razy). Wlewamy  do  tortownicy 18 cm( tortownicę podwyższyłam rantem  zrobionym z foli aluminiowej, żeby  biszkopt był wysoki,można upiec dwa biszkopty dzieląc porcje składników na pół) i pieczemy w 160 stopniach do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika. Wystudzony kroimy na 4 blaty.Nasączmy herbatą.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do śmietany wymieszać. Pierwszy blat posmarować dżemem i cienką warstwą śmietany.Drugi blat tylko śmietaną,trzeci podobnie.Przykryć czwartym blatem. Wstawić do lodówki

Masło utrzeć na puch z cukrem,dodać podczas ucierania odrobinę barwnika do pożądanego koloru. Dokładnie zmiksować wstawić na 15 minut do lodówki. Wyjąć wymieszać i smarować wierzch i boki tortu. Dokładnie wygładzić. Maczać  płaski nóż w gorącej wodzie, będzie łatwiej wygładzić. Wstawić do lodówki na 1 h.Zostawić trochę kremu na rozetki dookoła dołu.

Rozpuścić łyżkę masła wraz z połamaną czekoladą. Chwilę przestudzić. Wlać do torebki strunowej,obciąć różek i dookoła tortu polewać czekoladę robiąc długie sople.(powoli bez pośpiechu,niewielką ilość aby ładnie spłynęła)Polać wierzch wygładzić. Układać ciasteczka na wierzchu na nie zastygniętej jeszcze czekoladzie. Dookoła dołu zrobić rozetki,udekorować koralikami. Do lodówki najlepiej na noc.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *