Tort letni

21.06.2018

Tort przygotowany na jasnym spodzie, przełożony serkiem mascarpone połączonym z kremówką. Nazwa taka a nie inna, ponieważ dekoracja jest wykonana, z tego co mamy latem w dużej ilości. Świeże truskawki,czereśnie oraz winogrona. Nie zabrakło kilku świeżych kwiatów. Całość wygląda dość bogato i fajnie się prezentuje na stole. Być może nie jest perfekcyjny, jak z cukierni ale za to smaczny. Cały czas doskonalę technikę zdobienia  tortów myślę,że dojdę do lepszych rezultatów w przyszłości:))

Składniki

  • 8 jajek sklepowych lub 7 wiejskich
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju
  • 2 szklanki przesianej mąki ( typ450)

krem

  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana kremówka 36% 300 ml
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru

krem do obłożenia

  • 1 kostka masła dobrej jakości
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • kilka świeżych kwiatów(róża, frezja itp)
  • kiść winogron, kilka truskawek i czereśni
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • czekoladowe groszki
  • tortownica 20 cm
  • mocna herbata słodzona z cytryną około 300 ml (opcjonalnie kilka łyżek rumu)

Białka ucieramy na sztywno, kiedy stężeją dodajemy na 3-4 razy cukier dalej ucieramy, około 10 minut razem( im dłużej tym lepiej 10 minut jest ok).  Po tym czasie dajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Następnie olej, mieszamy tylko do połączenia składników. Mąkę przesianą z proszkiem dosypujemy powoli, na końcu, mieszając ręcznie ( też na 3-4 razy). Wlewamy do tortownicy 20 cm i pieczemy w 160 stopniach do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika. Wystudzony kroimy na 3 blaty.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy serek miksujemy na jednolitą masę. Masło do obłożenia miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wkładamy do lodówki na czas składania tortu.

Każdy blat nasączamy herbatą i smarujemy dżemem(dżemem 2 blaty posmarować). Układamy pierwszy blat i rozkładamy 1 część kremu. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy drugą częścią kremu przykrywamy trzecim blatem. Bierzemy krem maślany i dokładnie smarujemy wierzch i boki tortu. Najlepiej wykonywać to płaskim długim nożem  zamaczanym w gorącej wodzie. Wygładzamy najlepiej jak umiemy. Obłożony krem wstawiamy na 1h-2 h do lodówki. Schłodzenie jest ważne w przeciwnym razie nie uda się ładnie pokryć czekoladą.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli z dodatkiem masła. Studzimy, tutaj trzeba sprawdzać czy jest odpowiednio schłodzona. Najlepiej brać na łyżkę i polewać brzegi miseczki z czekoladą od środka, jeżeli czekolada zostaje na ściance nie spływa, to jest gotowa do dekoracji. Polewamy górny brzeg tortu dookoła tak aby spływała bo bokach i zostawała na nich. Górę tortu też smarujemy czekoladą. Moczymy płaski nóż w gorącej wodzie, ładnie wyrównujemy. Kiedy zastygnie robimy dekorację.

Końce kwiatów owijamy folią aluminiową, nakłuwamy miejsce włożenia kwiatów  patyczkiem do szaszłyków i go wciskamy. Koniec kwiatka nie musi być długi. Owoce mocujemy delikatnie wykałaczkami aby nie spadały, dół  tortu obkładamy czekoladowymi groszkami. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na noc.

Smacznego:)

Share Button

2 myśli na temat “Tort letni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *