Torcik Raffaello

11.08.2018

Delikatny,wyjątkowy torcik Raffaello.  Przed podaniem musi się dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Szczerze polecam:)

Składniki

  • 3 szt jajka
  • mąka pszenna 120 g
  • cukier 150 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
krem
  • mleko 700 ml
  •  margaryna Kasia 250 g
  • 3 szt żółtka
  • cukier 250 g
  • mąka pszenna 50 g
  • mąka ziemniaczana 50 g
  • likier kokosowy 100 ml
  • cukier wanilinowy 15 g
wierzch
  • wiórki kokosowe 50 g

Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w 180°C. Wystudź (biszkopt możesz upiec dzień wcześniej).

Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami. Dodaj do gotującego mleka ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wystudź przykryte folią spożywczą.

Ciasto przekrój na dwa blaty. W jednym zrób 6 promienistych nacięć i włóż ciasto do miski wyłożonej folią spożywczą. Nachodzące na siebie kawałki ciasta odetnij nożyczkami. Z drugiego blatu wytnij kółko o średnicy miski. Pozostałe kawałki ciasta pokrój w centymetrową kostkę.

Kasię ubij na puch dodając po łyżce wystudzony krem. Następnie, ciągle ubijając, dodaj likier kokosowy.Masę kokosową podziel na dwie części. Jedną część wymieszaj z pokrojonym w kostkę biszkoptem i włóż do środka miski. Przykryj krążkiem z biszkoptu, obciąż deseczką i odstaw na 30 minut do zamrażarki.Schłodzone ciasto wyjmij z miski, usuń folię i posmaruj z wierzchu resztą kremu. Posyp wiórkami kokosowymi i odstaw na kilka godzin do lodówki. Ewentualnie udekoruj kulkami rafaello.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *