Różowy torcik

18.10.2018

Lekkie jak puch , pyszne różowe ciasto, które ozdobi nasz stół i będzie ucztą dla podniebienia:)

Składniki

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju
  • odrobina różowego barwnika

Krem

  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka masła 250 g
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • kilka łyżek spirytusu lub wódki
  • 2 żółtka

Dodatkowo

  • paczka krakersów
  • kawa płynna do nasączenia krakersów( 2 łyżki na 300 ml wody)
  • woda z cytryną, cukrem i odrobiną alkoholu do nasączenia
  • migdały w płatkach

Białka ubić na sztywno. Miksować i powoli dosypywać cukier na 3-4 razy. Dalej ubijać dodawać żółtka oraz olej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną barwnika, dodawać powoli do masy i mieszać łyżką nie mikserem . Następnie wylać do blaszki wyłożonej papierem 24/28 lub podobnej i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Do suchego patyczka około 40 minut. Wyjąć wystudzić na kratce.

2 szklanki mleka zagotować. 1 szklankę wymieszać z budyniami i żółtkami wlać na gotujące się mleko. Mieszać do zgęstnienia odstawić pod przykryciem do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć z cukrem i mielonymi migdałami. Dodawać po łyżce budyniu miksować dalej. Na koniec dodać alkohol( można zrobić bez)

Biszkopt przeciąć na pół, 1 blat nasączyć wyłożyć część masy( tak podzielić aby starczyło na drugi blat i trochę na wierzch)Krakersy maczać w kawie układać na kremie. Teraz znów krem. Drugi blat nasączyć, wew stronę i nałożyć na krem. Wierzch posmarować kremem. Udekorować migdałami. To schłodzenia wstawić do lodówki. Jak chcemy szybciej to na 30 minut do zamrażarki.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *