Dip azjatycki

05.03.2018

Dip azjatycki do zupy tajskiej ale nie tylko. Znakomicie się nadaje do zanurzania w nim surowych warzyw, również można polać gotowane warzywa. Może służyć do marynowania mięsa kurczaka, wołowiny ,wieprzowiny. Mięso marynować w sosie  przed pieczeniem lub grillowaniem od 30 minut -2 h.

Składniki

  • 70 ml sosu sojowego bezglutenowego
  • 30 ml przegotowanej chłodnej wody
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie
  • kilka kropel płynnej stewii( opcja, do smaku)

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki i gotowe.

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *