Sałatka z brokuła i kalafiora

12.07.2018

Przepis podpatrzony na grilu u znajomych. Forma podania gotowanych warzyw, brokuła i kalafiora bardzo mi przypadła do gustu. Szczerze polecam świetny zdrowy dodatek lub jako danie samodzielne.

Składniki

  • 1/2 kalafiora średniego
  • 1/2 brokuła średniego
  • 1/2 małej paczki płatków migdałowych
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 kostka sera feta
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól,pieprz do smaku
  • 2-3 ząbki czosnku

Brokuł i kalafior ugotować w posolonej wodzie, nie rozgotować. Jogurt wymieszać z pieprzem, odrobiną soli, sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem. Ser feta pokroić w kostkę. Brokuł i kalafior podzielić na różyczki, ułożyć w misce. Posypać serem feta, polać sosem. Całość wymieszać. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, chwilkę aż zmienią kolor, posypać na wierzchu sałatkę.Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:(

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *