Ziemniaki w mundurkach faszerowane

10.03.2019

Ziemniaki w mundurkach zawsze na czasie. W lecie i w zimie chętnie do nich wracamy. Za chwilę zaczniemy sezon grillowy i wtedy można je zrobić właśnie na grillu. Póki co, musimy wykorzystać piekarnik do czego zachęcam. Ziemniaczki są bardzo dobre.

Składniki

  • 8 dużych ziemniaków
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g szynki
  • 150 g białego sera
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki posiekana
  • sól, pieprz
  • 1/2 kostki masła

Ziemniaki dokładnie wyszorować. Przygotować 8 kawałków foli aluminiowej, takich aby swobodnie owinąć ziemniaki. Układamy ziemniaki, posypujemy wiórkami masła, szczelnie zawijamy folią. Tak postępujemy z pozostałymi ziemniakami. Układamy w blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1h. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem do szaszłyków miękkość ziemniaków.

W czasie pieczenia przygotować farsz. Szynkę i ser pokroić w paseczki. Ser włożyć do miseczki, dodać ser, szynkę, jogurt, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Upieczone ziemniaki odwijamy, przecinamy na krzyż. Rozchylamy środek,solimy i nakładamy farsz. Polewamy jogurtem posypujemy natką i od razu podajemy. Ziemniaki smakują doskonale samodzielnie ale również świetne są jako dodatek do pieczonych mięs.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *