Szpinakowe kwadraciki

17.09.2018

Fantastyczne pierożki, które mogą być podane do obiadu jak i na ciepłą kolację. Dość szybko się przyrządza a efekt jest bardzo smaczny.:)

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 30 ml oleju
  • 3 jajka

Farsz

  • Opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • 4-5 ząbków posiekanego czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek masła

Sos gorgonzola przepis tutaj:

Sos gorgonzola

Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć ciasto w folię odłożyć do lodówki na 30 minut.

Rozgrzać masło na patelni, włożyć czosnek zeszklić. Pomidory pokroić na drobno. Do czosnku włożyć szpinak i smażyć chwilę z czosnkiem. Następnie dołożyć pomidory, posolić i dodać pieprzu do smaku,wedle uznania.Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt podobnej wielkości. Na jednym w odstępach około 5 cm nakładać kupki farszu łyżeczką. Między kupkami farszu ciasto posmarować wodą poziomo i pionowo. Następnie nałożyć drugie ciasto. Docisnąć łyżeczką posmarowane ciasto z górną częścią. Następnie radełkiem pociąć na kwadraciki. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować do wypłynięcia. Wyjąć na talerz podawać polane sosem gorgonzola.http://gotuj-ze-mna.pl/sosy/sos-gorgonzola/

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *