Młoda kapusta zasmażana z pomidorami

09.06.2018

Lekkie danie do wielu potraw. Ja osobiście uwielbiam z kluskami śląskimi. Młode ziemniaki lub wiele innych dodatków, tutaj w duecie z kapustą z pewnością przypadnie do gustu konsumującym:)

Składniki

  • główka młodej kapusty – do 700 g
  • pęczek koperku (opcja u mnie brak)
  • pół kostki masła – 100 g
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po płaskiej łyżeczce soli, cukru i pieprzu
  • 2-3 pomidory malinowe

Pomidory sparzyć obrać ze skórki,pokroić w kostkę. Zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście z kapusty. Główkę podziel na cztery części. Odkrój twarde i białe głąby. Każdy kawałek potnij ostrym nożem na cienkie paski. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku. Dodaj pomidory. Wlej też pół szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz. Garnek przykryj. Kapustę gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut. Po tym czasie do kapusty dodaj sok z cytryny oraz posiekany koperek(opcja) i zamieszaj kapustę. Nie przykrywaj garnka. Na patelni rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i dobrze rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Możesz zwiększyć moc palnika. Po chwili całość zacznie się pienić .Zasmażkę przelej do garnka z kapustą i koperkiem. Wszystko dobrze wymieszaj około 1 minuty i gotowe.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *