Kofta-warzywne kulki

 

Zdrowa i smaczna przystawka z kuchni indyjskiej. Śmiało można kuleczkami zastąpić ziemniaki. Ciekawy smak, doskonale komponuje się z kurczakiem i różnymi sosami . Myślę , że z innym mięsem będzie równie smaczne. Polecam.

Składniki

  • 1/2 małego kalafiora
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 średnie marchewki
  • natka pietruszki
  • sólo,pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 4 łyżki bułki tartej

Warzywa opłukać, zetrzeć na miałko. Wymieszać z mąką,bułką tartą doprawić solą i pieprzem do smaku,dosypać posiekaną natkę Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W głębokim rondlu lub patelni rozgrzać olej. Tyle aby po włożeniu kuleczki swobodnie pływały. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *