Galareta drobiowa

12.01.2019

Zimne nóżki, galareta, różnie nazywamy tę przystawkę. Myślę, że podzielicie moje zdanie ,że bez zimnych nóżek nie ma żadnej polskiej biesiady. Prawie zawsze na stole ją mamy. Ja moją przygotowałam z mięsa indyczego, w specjalnej formie firmy Tupperware, którą również polecam.

Składniki

  • 2 golonki indycze
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 cebula
  • włoszczyzna( marchew,pietruszka,seler,por)
  • puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • pieprz ,sól
  • natka pietruszki posiekana

Golonki opłukać włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać włożyć w całości, razem z cebulą do garnka. Dodać przyprawy : ziele,ziarna pieprzu, liście laurowe.  Zalać wodą tak aby przykryć mięso. Gotować na wolnym ogniu,zdejmując szumowiny, do miękkości mięsa.

Po ugotowaniu wywar przecedzić przez gęste sitko. Żelatynę namoczyć wcześniej w niewielkiej ilości wody, następnie wymieszać z gorącym wywarem. Wywar doprawić solą i pieprzem według własnego uznania.

Mięso rozdrobnić, pietruszkę, marchew pokroić na plasterki, Układać w formie( lub miseczkach) mięso,warzywa, groszek, posiekaną natkę pietruszki , zalać wywarem. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Podawać z cytryną lub octem.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *