Czosnkowy kurczak w cieście

04.03.2019

Smaczna i prosta w przygotowaniu przekąska. Można podawać z różnymi sosami: słodko kwaśnym chili,czosnkowym,musztardą itp. Znika błyskawicznie więc radzę robić podwójną porcję.

Składniki

  • 4oo g piersi z kurczaka
  •  5 szt ząbków czosnku
  •  40 g mąka pszenna
  • 60 g mąka ziemniaczana
  • sos sojowy – 20 ml
  • Chili 1/2- 1 łyżeczki
  • sól 1/2- 1 łyżeczki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • słodka papryka mielona 2 łyżeczki
  • olej ok 500 ml (do smażenia)
  •  3 jajka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    woda gazowana 100 ml

Kurczaka kroimy w kostkę ok 1 cm.  Sos sojowy mieszamy z przeciśniętym czosnkiem.Przyprawy mieszamy w drugiej misce( sól,pieprz,papryka,chili) Surowego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu, na złoty kolor w środku jeszcze surowy,wyjmujemy na talerz. Po usmażeniu przekładamy do miski z mokrymi przyprawami( sos sojowy,czosnek), następnie do miski z suchymi(chili,sól,pieprz,papryka).

 Ciasto:  Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy pianę z białek, mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy żółtka, następnie dodajemy gazowaną wodę i mieszamy , na końcu białka i delikatnie ponownie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.

Zanurzamy kawałki kurczaka w cieście i ponownie smażymy w głębokim tłuszczu, średnio rozgrzanym, przez 5-7 minut, na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *