Konfitura z czerwonej cebuli

06.11.2018

Wspaniały dodatek do mięs, może zastąpić z powodzeniem buraczki lub inne znane nam surówki z kategorii czerwonych:) Bardzo aromatyczna,smaczna . Gorącą możemy nałożyć do słoików i przechowywać dłużej.

Składniki

  • 400 g czerwonej cebuli
  • 40 g cukru brązowego
  • 80 ml octu balsamicznego
  • 80 ml wytrawnego czerwonego wina( intensywnie czewrwone najlepiej dodać)
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 gożdziki
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Cebulę obrać pokroić w piórka. Cukier wsypać do rondelka i uprażyć bez mieszania na karmel,rozpuści się. Wrzucić cebulę,przemieszać i dusić 4 minuty. Następnie wlać wino, dodać goździki,wymieszać i dusić 10 minut. Dodać ocet,przyprawy,miód jeszcze dusić około 5-10 minut. Podawać gorącą lub na zimno.

Smacznego)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *