Wspaniały dodatek do mięs, może zastąpić z powodzeniem buraczki lub inne znane nam surówki z kategorii czerwonych:) Bardzo aromatyczna,smaczna . Gorącą możemy nałożyć do słoików i przechowywać dłużej.
Składniki
- 400 g czerwonej cebuli
- 40 g cukru brązowego
- 80 ml octu balsamicznego
- 80 ml wytrawnego czerwonego wina( intensywnie czewrwone najlepiej dodać)
- 3 łyżki miodu
- 2-3 gożdziki
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Cebulę obrać pokroić w piórka. Cukier wsypać do rondelka i uprażyć bez mieszania na karmel,rozpuści się. Wrzucić cebulę,przemieszać i dusić 4 minuty. Następnie wlać wino, dodać goździki,wymieszać i dusić 10 minut. Dodać ocet,przyprawy,miód jeszcze dusić około 5-10 minut. Podawać gorącą lub na zimno.
Smacznego)