Dżem z marchwi

26.08.2018

Dżem ,który możemy robić przez cały rok. Marchew mamy w sprzedaży cały czas. Świetny do przekładania biszkoptów, do naleśników ,tostów,rolad czy tart. Również tosty są bardzo smaczne z dżemem marchwiowym. Szczerze zachęcam do skorzystania z przepisu , moje dzieci go uwielbiają:)

Składniki

  • 1 kg startej marchwi ( na drobnej tarce)
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru brązowego może być również biały
  • skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  • sok z 2 cytryn i 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2- goździki
  • 250 g rodzynek ( można pominąć)

Marchew,wodę , rodzynki gotować 15 minut. Dodać cukier,pokrojoną skórkę        oraz sok z cytryn i pomarańczy. Gotować godzinę często mieszając. Spróbować czy wystarczająco słodki. Na koniec dodać imbir wymieszać. Nakładać do słoiczków, zakręcić odwrócić do góry dnem. Można przechowywać całą zimę.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *