Czekowiśnia

08.07.2018

Czekowiśnia to nic innego jak rodzaj dżemu z wiśni. Każdy, kto próbuje raczej nie kojarzy smaku z wiśnią a raczej z czekoladą. Wyśmienity smak doskonale zastępuje np nutellę, ale znacznie zdrowszy. Można używać do przekładania ciast, tortów. Nadziewania pączków ,rogalików, itp. Świetny dodatek do tostów. Szerokie zastosowanie, dość proste przygotowanie. Można przechowywać do drugiego lata. Ale raczej nie wytrzyma tyle czasu stojąc w spiżarni:))

Składniki

  • 1 kg wiśni wypestkowanych
  • fix Delecta 1:3
  • 330 g cukru
  • 4 łyżki nalewki wiśniowej ( można dać więcej)
  • 40 g kakao odtłuszczone

Wiśnie zmiksować blenderem,na gładką masę. Włożyć do garnka, dosypać połowę cukru i gotować na wolnym ogniu około 20 minut,  cały czas mieszając. Następnie dosypać fix i resztę cukru, gotować około 5 minut. Na koniec dodać nalewkę i kakao i gotować następne 5 minut. Gorącą czekowiśnię przelać do małych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem, do całkowitego wystygnięcia.

Wersja na Thermomix lub Speedcook

Owoce zmiksować na pozycji 6 ( około 1 minuty). Gotować 15 minut z połową cukru na pozycji 2. Dodać fix i cukier gotować 5 minut pozycja 2. Dodać kakao, nalewkę i gotować 5 minut pozycja 2. Postąpić na koniec jak w wersji I.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *