Triki kuchenne

 

Czasami coś nie wychodzi, sprawia nam kłopot.O to kilka trików, które przynajmniej niektóre uciążliwości zlikwidują bądź zmniejszą ich działanie. Zapraszam do wpisu.

Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej

Każdemu z nas zdarzyło się odgrzać pizzę lub czerstwe pieczywo w kuchence mikrofalowej. Niestety  ciasto staje się gumowate i niesmaczne. Wystarczy jednak wstawić obok podgrzewanego produktu filiżankę wody. Wilgoć zapobiegnie wysychaniu ciasta i sprawi, że skórka będzie chrupiąca.

Woda nie wykipi

Wstawiasz wodę na zupę, wrzucasz mięso, warzywa i wychodzisz z kuchni. Wracasz, a kuchenka pływa… Jak temu zapobiec?  Wystarczy, że położysz na garnku drewnianą łyżkę. Łyżka zbierze część pęcherzyków powietrza, dzięki czemu uniemożliwi wykipienie gotującej się wody, zupy czy sosu

Obieranie cebuli wyciska łzy

Nie płacz do cebuli. Wystarczy włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika. Natomiast jeśli nie chcesz, by przekrojona cebula nie straciła smaku, posmaruj ją masłem.

Folia spożywcza

Folia spożywcza rozciąga się i strzępi? Przechowuj ją w lodówce. Tak robią profesjonalni kucharze. Schłodzona folia do żywności nie rozdziera się i nie przykleja do jedzenia.

Wydrąż nasiona  i pestki z łatwością

Aby szybko usunąć nasiona z dyni, ogórka lub cukinii, użyj łyżki do lodów. Jej ostra krawędź z łatwością poradzi sobie z usunięciem drobnych nasionek.

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *