Kulinarne S.O.S

13.03.2018

Przygotowałam kilka porad, które ułatwią nam nieco pracę w kuchni w trakcie przygotowania naszych posiłków

  • Makowiec by nie miał zakalca,rozwałkowane ciasto smaruję białkiem i dopiero nakładam mak
  • Do masy makowej dodaję 1 łyżkę rozczynu drożdżowego, wtedy mak nie oddziela się od ciasta
  • Bakalie w keksie nie opadają, gdy po sparzeniu od razu obtaczam je w mące ziemniaczanej
  • Keks najlepiej upiec 3 dni przed podaniem, zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce
  • Aby idealnie pokroić tort, zanurzaj nóż we wrzątku przed odkrojeniem każdego kawałka.
  • Aby sernik równomiernie opadł, od razu po upieczeniu nie wyciągaj go z piekarnika. Wyłącz piecyk i leciutko uchyl drzwiczki.
  • Aby szybko ubić pianę z białek, przed ubijaniem dodaj do nich dosłownie odrobinę soli. Dzięki temu piana będzie naprawdę piękna!
  • Upiecz banany Jeżeli potrzebujesz miękkich, mocno dojrzałych bananów to upiecz je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 40 minut. Takie banany idealnie nadadzą się do pieczenia cista bananowego lub do zrobienia masy z bananami.
  • Lukier z pianki jeżeli chcesz zrobić oryginalny i prosty lukier na swoje babeczki, wystarczy, że na 5 minut przed końcem pieczenia dodasz dużą piankę na szczyt babeczki. Pod wpływem temperatury rozpuści się i stworzy pyszny, piankowy lukier.
  • Połóż kromkę chleba na stygnącym cieście po wyjęciu ciasta z piekarnika połóż na nim kromkę chleba. Wchłonie ona wilgoć, a ciasto będzie pulchne i delikatne. Kromkę pozostaw do całkowitego wystygnięcia deseru.
  • Jeśli nie lubisz zapachu gotującego się kalafiora, umieść na chwilę w garnku kawałek wysuszonej skórki od chleba lub liść laurowy. Po dosłownie kilku minutach należy ją wyciągnąć.
  • Jeśli w czasie rozbijania mięsa na kotlety zdarza ci się je porwać, na tłuczek załóż woreczek foliowy – rozbijanie mięsa przez folię jest delikatniejsze, ale równie skuteczne.
  • Kiedy pomidory podczas krojenia są zbyt miękkie, pokrojenie ich w ładne plasterki jest prawie niemożliwe. Możesz temu zapobiec – na 20 minut przed krojeniem, włóż pomidory do lodowatej wody.
  • Przekrojona i pozostawiona cebula nie straci smaku i aromatu, jeśli posmarujesz ją niewielką ilością masła.
  • Aby przywrócić aromat kawie, która była zbyt długo otwarta, włóż do opakowania kostkę czekolady i nie otwieraj przez dwie doby.
  • Aby jajecznica miała bardziej puszystą konsystencję, dodaj do niej odrobinę mleka.
  • Aby ziemniaki szybciej się ugotowały, dodaj do wody trochę masła.

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *