Czas na naleśniki w/g Julii

20.02.2018

Na początek kilka rad dotyczących naleśników, pozyskanych z książki Francuski szef kuchni Julii Child.

W każdym francuskim domu przyrządza się małe,cienkie naleśniki zwane crêpes. Są nie tylko podstawą płonących deserów; to także atrakcyjny sposób na wykorzystanie resztek lub składników głównego dania.

Porady

  • przez minutę mieszamy wszystkie składniki mikserem
  • przetrzeć ciasto przez gęste sito
  • ciasto po wymieszaniu wstaw do lodówki co najmniej na 2h, dzięki temu drobiny mąki nabrzmieją i zmiękną, a naleśniki będą miały lekką konsystencję
  • patelnię natrzyj tłustym boczkiem lub lekko posmaruj olejem
  • w razie konieczności rób to przed każdym naleśnikiem
  • jeśli smażysz z wyprzedzeniem przełóż je papierem do pieczenia unikniemy ewentualnego przyklejania się do siebie
  • crêpes można mrozić- aby szybko odtajały ,włóż je do zakrytego naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku na 150 stopni.
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *