Ciasto drożdżowe-porady

19.02.2018

Kilka przydatnych wskazówek dotyczących ciasta drożdżowego:

Już wcześnie wspominałam o specjalnej misce firmy Tupperware do ciasta, znacznie ułatwia wyrabianie i zawsze wychodzi.

Kiedy jej nie mamy i nie chcemy zakupować to radzimy sobie w tradycyjny sposób, najlepiej wyrabiać ręcznie.Dostępne są miksery z różnymi opcjami,również i do ciasta drożdżowego,też to mam u siebie,ale szczerze powiem wolę sposób tradycyjny lub w opisanej misce , ponieważ jest lepsze.

W razie konieczności kiedy chcemy powstrzymać wyrastanie można je ugnieść, przykryć obciążonym talerzem i umieścić w lodówce. Ciasto zachowa właściwości przez kilka godzin i jego jakość pozostanie taka sama. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy zahamować jego wzrost bo drożdże przefermentują , stracą siłę i zaczną wydzielać nieprzyjemny zapach, który po upieczeniu pozostanie.

Mąka musi być bardzo dobrej jakości ogrzana do temp. pokojowej.

Należy pamiętać o odpowiedniej proporcji tłuszczów i drożdży,ściśle stosować się według zaleceń.

Dodanie zbyt dużej ilości cukru spowoduje, że ciasto będzie mało pulchne.Duża ilość cukru powoduje również zbyt szybkie zrumienienie np pączków.

Tłuszczu dodajemy też stosunkowo mało zbyt duża ilość  utrudnia wyrastanie i będzie mało pulchne ciasto.

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku lub wodzie, nie gorącym płynie bo zaparzy drożdże.

Jajka o temp pokojowej do ciasta luksusowego ubijamy je na puch z cukrem.

Do pączków dodajemy wódkę i spirytus aby nie wsiąkały tłuszczu. Po upieczeniu osączamy na ręczniku papierowym.

Wnioski z tego wynikają następujące: ciasto drożdżowe wymaga dobrej jakości produktów, lubi ciepło i wszystko robimy zgodnie z instrukcją napisaną do konkretnego ciasta.

W razie pytań służę  swoją pomocą ale również poznam inne Wasze porady, bo z pewnością jeszcze wiele muszę się uczyć:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *