Naleśniki z masłem pomarańczowym w/g Julii Child

 

Do wszystkich crêpes deserowych jest potrzebne wyjątkowo lekkie ciasto i nieco odmienne od typowego. Często podawane w sławnych restauracjach i doceniane przez najbardziej wybredne podniebienia. Robiłam je pierwszy raz, były pyszne. Nie mogę Was poczęstować:(

Przepis poniżej, zapraszam.

Składniki ciasto:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki 3
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego,rumu lub koniaku
  • 1 1/2 szkl mąki pszennej ( przesiej do miski
  • 5 łyżek roztopionego masła

Przez minutę mieszaj składniki mikserem na najwyższej mocy. Przetrzyj przez gęste sitko ciasto i odstaw na 2h do lodówki. Jeżeli ciasto zbyt gęste dodaj troszkę wody lub troszkę mąki jeśli uznasz, że jest zbyt rzadkie. Usmaż naleśniki i ułóż na talerzu.

Masło pomarańczowe do nadziewania naleśników

Składniki

  • 4 duże kostki cukru
  • 2 duże pomarańcze o intensywnym kolorze
  • 1/4 szkl cukru
  • 220g masła
  • 2/3 soku z pomarańcza
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego

Pomarańcze sparzyć wodą, następnie pocierać je kostkami cukru aby wydobyć z nich jak najwięcej olejku,kostki będą wchłaniać olejek. Następnie obieraczką zdejmij pomarańczową skórkę i posiekaj z kostkami cukru, przełóż do miseczki i rozgniataj łyżką drewnianą lub tłuczkiem.

Ja tutaj poszłam nieco na skróty, pomarańczową skórkę starłam na tarce drobnej i rozgniotłam to z 2 łyżkami cukru.

Masło utrzeć na puch ręcznie bądź mikserem(użyłam miksera)Tak utrzeć jak na krem, dodać skórkę, powoli  dalej ucierać. Masa ma być puszysta, wtedy powoli dodajemy sok i likier, dalej mieszamy, aż masa będzie jednolita. Odstaw do lodówki na 30 min. Gotowe naleśniki posmarować kremem i zrolować.

Najlepiej przygotować krem na o,5h przed podaniem naleśników. Naleśniki również na zimno są bardzo dobre.

Krem również można zrobić dużo wcześniej i dłużej schodzić w lodówce.

Smacznego przygotowywania:))

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *