Boczek rolowany

30.11.2018

Muszę przyznać, że podchodziłam  do boczku trochę z rezerwą. Wydawał mi się trochę  zbyt tłusty.:) Możemy poszukać chudszego mięsa i wtedy dobrze doprawione i dobrze upieczone jest wyjątkowo smaczne.  Ładnie wygląda pokrojone w plastry. Wybierajmy boczek jak najchudszy, mnie taki udało się znaleść i od razu pojawił się pomysł. Zachęcam, przepis prosty a efekt świetny.

Składniki

  • 1 kg chudego boczku

Marynata

  •  1 łyżeczka pieprzu ( lub według uznania)
  •  1 łyżka tymianku
  •  po 1 łyżeczce papryka słodka i ostra
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 0,5-1 łyżka soli
  • 1 łyżka oregano
  • odrobinę kminku
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki oliwy

Dodatkowo: sznurek,nitka do obwiązania mięsa

Boczek rozkładamy na desce. Ostrym nożem nacinamy mięso po środku, mają powstać   2 części ,należy go rozpołowić tak aby na końcu nie rozciąć, ma  wyglądać tak  jak rozłożona książka. Płaty mięsa najlepiej jak mają około 1 cm grubości.

Składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą w misce. Rozłożony boczek smarujemy dokładnie marynatą od spodu i po wierzchu. Następnie zaczynamy go rolować od krótszego boku. Zrolowany boczek okręcamy dookoła sznurkiem,nitką, wkładamy do miski i szczelnie nakrywamy, folią spożywczą lub pokrywką. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc.

Roladę pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub innym do mięs, pod przykryciem w 180 stopni 50 minut. Następnie odkrywamy i zapiekamy jeszcze około 10 minut, aby się lepiej zarumieniła. Przed wyjęciem sprawdzamy widelcem czy mięso dostatecznie się upiekło.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *