Ziemniaki gratine w/g Julii Child

 

Zapiekanka z ziemniaków, bardzo dobra alternatywa dla ziemniaków, które na codzień przygotowujemy w tradycyjny sposób.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  •  3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g boczku
  • natka pietruszki

Rozgrzej piekarnik do 220 st. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki o grubości 3 mm. Włóż do miski z zimną wodą. W rondelku  zagotuj mleko z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Odcedź ziemniaki, przygotuj naczynie żaroodporne włóż ziemniaki, polej mlekiem, na wierzch ułóż kawałki masła. Wstaw naczynie do zapiekania na środkową półkę  piekarnika i piecz przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, mleko się wchłonie, a wierzch zarumieni. W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek. Gdy ziemniaki będą gotowe posypać boczkiem i posiekaną natką pietruszki.

 

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *