Wieprzowina po Grecku

17.01.2019

Świetne danie obiadowe rodem z Grecji. Bardzo aromatyczne o ciekawym smaku. Doskonale smakuje z ziemniakami puree. Chociaż można popróbować innych przystawek  również.

Składniki

  • 1 kg łopatki
  • 3 średnie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 500 ml świeżego soku pomarańczowego
  •  po 1/2 szklanki oleju i herbaty
  • 200 ml ciemnego piwa
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżki ostrej papryki w proszku
  • szczypta chili
  • 1 łyżka tymianku lub rozmarynu
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz,sól

Mięso kroimy w plastry, solimy,posypujemy pieprzem.Podsmażyć na suchej patelni, chwilę z każdej strony. Dodać po 1/4 szklanki oleju i herbaty.Dodać posiekany czosnek. Około 2 minut dusić z mięsem. Następnie wlewamy piwo i mieszamy. Następnie wlać sok, zmniejszyć ogień i gotować ok 50 minut.

Na patelnię wlać po 1/4 szklanki oleju i herbaty. Włożyć pokrojoną w plastry marchewkę i cebulę. Dodać przyprawy i dusić około 30 minut. Warzywa zmiksować, przelać do mięsa. Pietruszkę posiekać i dodać do mięsa.  W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.Podawać z ziemniakami puree.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *